کشف حجاب در ایران زمانی اتفاق افتاد که رضا شاه خائن، قانونی را در ۱۷ دی ۱۳۱۴ تصویب کرد که به موجب آن، زنان و دختران ایرانی از استفاده از چادر و روسری منع شدند.

به گزارش بصیرسبزوار،کشف حجاب در ایران زمانی اتفاق افتاد که رضا شاه خائن، قانونی را در ۱۷ دی ۱۳۱۴ تصویب کرد که به موجب آن، زنان و دختران ایرانی از استفاده از چادر و روسری منع شدند.

 

با توجه به اینکه حجاب برای بانوان مسلمان ایرانی حکم ریشه و فرهنگ، ملیت و مذهب آنان است، رضاخان با این اقدام نظامی خود به جنگ با اعتقادات و شعور زنان پرداخت.

مبارزه با حجاب بسیار گسترده ش و دامنه این اقدامات رضاخانی شهر های مختلف کشور را گرفتبه گون های که روستاها نیز از گزند  آژان ها و ماموران ژاندارمری در امان نبودند و نیروهای شهربانی و ژاندارمری  چادر را از سر زن ها می کشیدند و با چاقو و قیچی تکه تکه میکردند و یا چادر هایشان را آتش می زدند.

این ها به علت برخورد های سختی که از طرف مافوق در صورت عدم رعایت این دستور انجام میگرفت مجبور به انجام این فعالیت ها بودند البته نباید ناگفته بماند که  بعضی از این مامورین از ترس گزارشات و برخوردهای سخت رضاخان و مافوق به این فعالیت ها تن می دانند.

 

سبقه دینی سبزوار باعث قیام علیه بی حجابی و تشدید مبارزات انقلابی شد

اما دهها سال بعد، روز هفدهم دیماه ۱۳۵۷، مصادف با سالروز ننگین کشف حجاب، ۵۰۰۰ نفر از بانوان سبزواری درحالی که تصاویر شهدا را با خود حمل می کردند، تظاهرات خود را علیه این اقدام ننگ از مدرسه علمیه مکتب النرجس سلام الله علیها آغاز کردند.

در این راهپیمایی، در حالی که پیشاپیش بانوان، روحانیون قرار داشتند، پلاکاردهایی با جملات مختلف از جمله “هفده دی، سالروز اسارت زنان بود نه آزادی آنان / کشف حجاب یعنی آغاز نابودی ارزش زنان / و…” در دست آنها دیده میشد.

بانوان با حرکت در خیابان پهلوی (خیابان اسدآبادی کنونی) و خیابان کاشفی، وارد خیابان بیهق شدند و در مقابل مسجد جامع بر زمین نشستند.

در آن زمان طبق برنامه ریزی صورت گرفته، یکی از روحانیون درباره حکومت اسلامی و کشتار مردم در شهرهای کشور سخن گفت و سپس آخرین اطلاعیه امام خمینی مبنی بر غیر قانونی بودن حکومت شاپور بختیار را قرائت کرد. با پایان سخنرانی وی، تظاهرات بانوان پایان یافت و این راهپیمایی باعث شدت گرفتن تظاهرات و مبارزات انقلابی مردم سبزوار علیه رژیم ستمشاهی شد.

 

انتهای پیام/