شهریور ماه سال 93 بود که شهردار وقت سبزوار خبر از راه اندازی " انجمن توسعه محلات " با افتتاح30 شهریار محله برای نخستین بار در شهر سبزوار داد.

شهریور ماه سال ۹۳ بود که شهردار وقت سبزوار خبر از راه اندازی ” انجمن توسعه محلات ” با افتتاح۳۰ شهریار محله برای نخستین بار در شهر سبزوار داد. خبری که با وعده وعید های پر زرق و برق بارقه های امید را در دل مردم نقاط مختلف شهر برای رفع مشکلات محله ای ایجاد کرد.
در آن برهه، شهردار وقت و اعضای شورای شهر که همسو با هم و برنامه های نه چندان قابل توجیه شهردار پیش می رفتند مرتب در جلسات مختلف تاکید می کردند مشارکت‌های آگاهانه شهروندان در امور شهری همدلی و همبستگی مردم و مسئولان، تسهیل روند فعالیت‌های حوزه مدیریت شهری را بدنبال خواهد داشت.
شرح وظایف، شناسایی و پهنه بندی محلات، ارتباط با معتمدین محل ، تاسیس معاونت اجتماعی فرهنگی شهرداری ظرف مدت ۲ ماه ، راه اندازی ۳۰ شهریار محله تا پایان سال ۹۳ و ایجاد ۷ شهریار محله کلاته سیفر، صالح آباد، فیاض، نیروگاه، باهنر و دانشگاه  را به عنوان پایلوت و پیشتازان شهریار محله های سبزوار از قول هایی بود که شهردار وقت سبزوار آن را به مردم داد.
اما بعد از گذشت ۸ ماه از آغاز به کار شهریاران محله در سطح شهر سبزوار نه تنها خبری از افتتاح ۳۰ شهریار محله نشد  بلکه خبرهایی نیز از عدم موافقت شورای اسلامی شهر با اجرای سراسری این طرح در سبزوار شنیده شد و شهردار هم  نتوانست در این وادی به قول های خود جامه عمل بپوشاند.
نخستین سوالی که با این تفاسیر به ذهن متبادر می شود این است که چرا طرح ها و پروژه هایی که بیشتر جنبه اجتماعی داشته و در جهت مشارکت مردم در جهت امور توسعه شهر برنامه ریزی شده بود، باید مورد مخالفت شورای اسلامی بگیرد؟
می دانیم که تجربیات کشورها در مسیر توسعه و پیشرفت نشان داده است که عدم وجود یک جریان مستمر به نام مشارکت و فعالیت داوطلبانه شهروندان در اداره امور شهر، بسیاری از اقدامات دولت و نهادهای دولتی را ناکارآمد می‌سازد. لذا اغلب جوامع امروز دریافته‌اند که برای رسیدن به رشد و توسعه کامل و همه‌جانبه، نیازمند دخالت دادن و مشارکت شهروندان در انجام امور جامعه هستند.


هر چند در سال ۹۳ مجموعه شورا و  هرداری سبزوار بعضا با درک این مسئله و توجه به این موضوع که سبزوار شهری با ۲۵۰ هزارنفر جمعیت دارای مشکلات، چالش‌ها و مسائل بسیار و مدیریت آن بدون مشارکت فعال و همه جانبه مردم امری غیر ممکن خواهد بود.

اما چرا در اجرای آن شکست خوردند جای بررسی بیشتر دارد. بنظر می رسد نبود افراد متخصص در حوزه های اجتماعی و فرهنگی، قوم گرایی و به عبارتی پارتی بازی در اجرای طرح های شهری ، وجود رابطه ها بر ضابطه ها، نبود دغدغه به معنای واقعی برای مشارکت مردم در طرح های اجتماعی و فرهنگی و… در بدنه شورا از اهم شکست این طرح در سبزوار  بود.
در هر حال انتخابات پنجمین دوره شوراهای اسلامی شهر تا کمتر از چند روز دیگر برگزار می شود و قطعا با رای مردم افراد جدید، جوان و متخصص وارد پارلمان شهری خواهند شد، آنچه که در این وادی مهم بنظر می رسد  این است که شورائیان جدید می بایست در کنار راه اندازی شهریار محلات به عنوان یک طرح خوب مردمی، ایجاد و راه اندازی خانه شهریاران جوان را با هدف بهره‌مندی از ایده‌های جوانان هر محله برای‌‌ آبادانی و ارتقای فرهنگ محله‌ها و جذب نخبگان محله‌ای در دستور کار قرار دهند تا براساس تخصص و توان نیروهای جوان، اقدام به ارائه راهبردها، سیاست‌ها و برنامه‌های مشورتی کنند و با ارائه طرح‌ها و ایده‌های سازنده به مدیران بخش‌های مختلف شهرداری در جهت حل مسائل و معضلات شهری گام بردارند.
اگر این امر محقق شود ورود کارشناسان جوان به خانه‌شهریاران‌جوان و زمینه‌سازی برای ارتباط آنها با بخش‌های مختلف شهرداری سبزوار کمک خواهد کرد تا این افراد آشنایی تدریجی با ساختار اداری و تشکیلاتی شهرداری را پیدا و با اجرای طرح‌ها و ایده‌ها بهبود زیست شهری و نهادینه‌سازی حقوق و رفتار پایدار شهروندی را برای شهر سبزوار فراهم آورند
علی اکبر فروغی   مدرس دانشگاه