"بومی رو بگذاریم به سبزواری رأی بدهیم... هر جور بومی باز از غریبه بهتره...خودی هر چی باشه گوشتت را بخوره استخوانت را دور نمی اندازه..."
ریشه این تفکر و صحبتهای ظاهراً عامیانه، برخواسته از متن عامه مردم این دو شهرستان نیست بلکه اتفاقاً برخاسته از تفکر خواص این منطقه است. خواص این منطقه برای رسیدن به منافع خود به تحریک احساسات ناسیونالیستی مردم میپردازند. برای اولین بار در دهه ۶۰ محمدرضا راه چمنی برای تحریک آرای این منطقه و رسیدن به کرسی مجلس از عبارت «ما به فرزند جوین رأی میدهیم» استفاده کرد و این سرآغاز تفکری شد که بعد از سالها هنوز وزن بسیار بالایی در رأی مردم این منطقه دارد.
در انتخابات پیش رو در دهمین دوره مجلس شورای اسلامی هم نمونههای زیادی از این گونه رفتار کاندیداها و خواص این منطقه شاهد هستیم. برای نمونه بخش آبادی یکی از کاندیداهای گمنام با صدور اطلاعیه و تراکتهای تبلیغاتی از مردم شهرستانهای جوین و جغتای درخواست کرده است برای دفاع از حقوق مظلومان و دفاع از حقوق مردم جوین و جغتای به فرزند جوین رأی دهند.
یا رمضانعلی سبحانی فر نماینده مردم شهرستانهای سبزوار، جوین و جغتای در سخنرانی خود در یکی از روستاهای جغتای با اشاره به خود میگوید: اگر نبود نماینده ای از منطقه ما توسعه منطقه بدین صورت شکل نمیگرفت، الان هم عده ای با تکثر کاندیداها در منطقه سعی دارند رأیهای منطقه را متفرق کنند تا نماینده ای از این منطقه به مجلس نرود.
اما کاش این حرفها به کاندیداها و طرفدارانشان ختم میشد. دیروز در جدیدترین مورد امام جمعه جوین در خطبههای نماز جمعه از مردم دعوت میکند به کاندیدای بومی جوین رأی دهید. دلیری پور میگوید: شاید برخی بگویند این شیوه انتخاب غلط است ولی من خدمت شما عرض میکنم در سبزوار این تفکر هست، سبزواریها دوست دارند که هر دو نماینده از سبزوار باشد، پس ریش سفیدان و معتمدین منطقه جمع شوند و کاندیداهای بومی را به اجماع برسانند تا حداقل یک نماینده از جوین و جغتای داشته باشیم، نماینده سبزواری به درد ما نمیخورد، اینکه می گویند به اصلح و ارزشی رأی دهید ما می گوییم بین جوینی هم اصلح و ارزشی وجود دارد.
امام جمعه جوین اضافه میکند: تعداد کاندیداهای جوین و جغتای ۱۲ نفر است و تعداد کاندیداهای سبزوار ۱۰ نفر، عدالت حکم میکند حداقل یک نماینده از جوین داشته باشیم.
این صحبتها از زبان نماینده ولی فقیه در شهرستان جوین در حالی به گوش میرسد که رهبر معظم انقلاب در سالها و به خصوص ماههای اخیر با برشمردن ویژگیهای نماینده اصلح هیچ اشاره ای به بومی بودن و قومیت نماینده مجلس نکرده است بلکه شاخصهایی مانند انقلابی گری، نفروختن کشور به دشمن، خود را سپر بلای مشکلات قرار دادن، ساده زیستی، یکی بودن حرف و عمل و… را از ویژگیهای نماینده اصلح برشمردهاند.
صحبتهای خارج از عرف امام جمعه جوین موجب اعتراض تعدادی از نمازگزاران میشود و حتی برخی نماز را ترک میکنند که این نشان میدهد دمیدن در تعصبات قومی و قبیله ای مخالفان زیادی نیز در این شهرستانها دارد.
جالب است امام جمعه جوین بدانند از نه دوره گذشته مجلس شورای اسلامی هفت دوره حداقل یک نماینده از شهرستان جوین یا جغتای بوده است و تنها دو دوره هر دو نماینده سبزواری بودهاند. اتفاقاٌ انتصاب فرماندار و استقرار ادارات در جوین و جغتای در دوره هشتم مجلس اتفاق افتاد که هر دو نماینده سبزواری بودند.