به نظر ميرسد تعاوني فاقد مجوز ثامنالحجج (ع) عزم جدي بر اصلاح ساختار نداشته و هدف غايي آن استمرار رويه پيشين مبني بر تخطي از مقررات ذيربط ميباشد.
می توان تحت شرایطی پذیرفت که برنامه های تلویزیونی به خاطر وضعیت وخیم مالی صدا و سیما و عدم حمایت مالی دولت، اسپانسر داشته باشند، اما نمی توان پذیرفت که به این بهانه، رسانه ملی کشور با حمایت از یکی از موسسات غیرمجاز که به طور عجیبی از همکاری با بانک مرکزی تخطی می کند، عامل یا یکی از عوامل از هستی ساقط شدن احتمالی عده ای از هموطنان قرار گیرد.
در حالی که موج جدید برخورد با مؤسسات غیرمجاز توسط بانک مرکزی و قوه قضائیه آغاز شده، تریبون تبلیغاتی یکی از مهمترین ویژهبرنامههای ماه رمضان رسانه ملی یعنی “ماه عسل” در اختیار مؤسسه فاقد مجوز ثامن الحجج(ع) قرار داده شده است.
البته این برای نخستین بار نیست که تخلفات اینچنینی در تبلیغات تلویزیونی دیده میشود. مؤسسه مذکور در سال گذشته نیز اسپانسر برنامه نوروزی با مجریگری مجری مذکور بود.
در برنامه مذکور این مؤسسه برای اینکه بتواند دستور بانک مرکزی مبنی بر عدم تبلیغات مؤسسات بدون مجوز را دور بزند، با نام باشگاه فرهنگی و ورزشی ثامن الحجج اسپانسر شد و امسال نیز با توسل به همین شیوه بهعنوان یکی از اسپانسرهای اصلی برنامه ماه عسل شبکه سوم سیما فعالیت میکند.
تبلیغ تلویزیون به نفع موسسه مذکور در حالی است که این موسسه مجوز فعالیت از بانک مرکزی ندارد و ممکن است در نهایت به سرنوشت موسسات مالی غیرمجاز مشابه تبدیل شده و مقدمات بیچاره شدن مالی تعدادی از هموطنان را فراهم سازد.
آقایان مدیران مالی و غیرمالی تصمیم گیر تلویزیون ممکن است بتوانند در نهایت به خاطر بیچاره سازی هموطنان مجرم شناخته نشوند اما همین الان هم قطعا به لحاظ اخلاقی و وجدانی، از این بابت مسئولیت دارند.
مستندات ذیل که نشانگر مظلومیت بانک مرکزی در برخورد با موسسات زورگوی مالی و اعتباری غیرمجاز است برای یادآوری به این مدیران رسانه ملی آورده می شود که بعدا حداقل از بابت بی اطلاعی، عذری نداشته باشند.
براساس اگاهی روزنامه رسمی مورخ ۴/۴/۱۳۸۰، «شرکت تعاونی اعتبار ثامنالحجج (ع) دانشآموختگان سبزوار با شماره ثبت ۹۹۵» با سرمایه اولیه ۶۳ میلیون ریال (منقسم به ۲۱۰ سهم ۳۰۰۰۰۰ ریالی) و ۴۲ نفر عضو (شخص حقیقی) در تاریخ ۱۶/۳/۱۳۸۰ در اداره ثبت اسناد شهرستان سبزوار (خراسان رضوی) به ثبت رسید. گفتنی است ثبت تعاونی مزبور به موجب تأییدیه شماره ۱۳۷۸/۸۰ مورخ ۱۲/۳/۱۳۸۰ اداره تعاون شهرستان سبزوار صورت پذیرفته است.
تعاونی یاد شده درحالی با عنوان «موسسه اعتباری» فعالیت مینماید که اقدامی در خصوص اخذ مجوز فعالیت از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و تطبیق فعالیتهای خود با مقررات وضوابط ذیربط انجام نداده است.
تنها در ۳ سال گذشته اقدامات ذیل از سوی بانک مرکزی در برخورد با تعاونی مزبور انجام شده است:
– تهیه بیش از ۸۰ گزارش در رابطه با تخلفات و اشکالات تعاونی
– صدور بالغ بر ۸۰ اخطار و مکاتبه با تعاونی
– مکاتبه با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی (وزارت تعاون سابق)، نیروی انتظامی؛ مراجع قضایی و … در رابطه با تخلفات موسسه مذکور
به قرار اطلاع، بانک مرکزی با توجه به استمرار تخلفات تعاونی ثامنالحجج (ع) و عدم ارائه اطلاعات و مستندات صحیح و قابل اتکا مورد درخواست های بانک به منظور بررسی حسابها و عملیات تعاونی، مکاتبات و اخطارهای متعدد منتهی به سه اخطار ذیل کرده است.
– اخطار اول مورخ ۱۵/۱۲/۱۳۹۲ مبنی بر درخواست ارائه اطلاعات و مستندات
– اخطار دوم مورخ ۲۴/۱/۱۳۹۳ درخواست مجدد ارسال اطلاعات ابلاغی طی اخطاریه نخست
– اخطار سوم و نهایی مورخ ۱۲/۳/۱۳۹۳ مبنیبر ضرورت ارسال اطلاعات اخطاریههای اول و دوم.
گفتنیست، تعاونی مزبور در پاسخ به مکاتبات متعدد بانک مرکزی، در خرداد ماه ۹۳ اقدام به ارسال مدارکی ازجمله صورتهای مالی سالهای ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ نموده که حاوی مغایرت اساسی در جمع اقلام ترازنامههای سالهای ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ بوده است.
علاوه بر اخطارهای سه گانه بانک مرکزی، تا ابتدای سال جاری، اقدامات زیر توسط بانک مرکزی در ارتباط با تخلفات موسسه مذکور صورت گرفته که با قلدرمداری عجیب موسسه مذکور مواجه شده و تاکنون به نتیجه قطعی نرسیده است.
– طرح موضوع در یکهزارویکصدوهشتادمین جلسه شورای پول و اعتبار مورخ ۱۰/۴/۱۳۹۳۶ و اتخاذ تصمیم در این خصوص.
– ارسال نامه مورخ ۱۶/۴/۱۳۹۳ به وزرای اطلاعات، کشور، تعاون و کار رفاه اجتماعی، دادستان کل و فرمانده نیروی انتظامی به منظور انجام هماهنگیهای لازم درخصوص انحلال تعاونی مزبور حسب مصوبه یکهزارویکصدوهشتادمین جلسه شورای پول و اعتبار مورخ ۱۰/۴/۱۳۹۳.
– ارسال نامه مورخ ۱۶/۴/۱۳۹۳ به وزیر کشور به منظور پیگیری موضوع.
– ارسال نامه مورخ ۱۷/۴/۱۳۹۳ به شورای نظارت بر سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران به منظور توقف انجام تبلیغات برای تعاونی اعتبار ثامنالحجج (ع) در راستای اجرای مصوبه یاد شده.
– ارسال نامه مورخ ۱۹/۰۴/۱۳۹۳ به عنوان جامعه حسابداران رسمی در خصوص تخلفات مؤسسه حسابرسی ا.آ
– ارسال نامه مورخ ۱۹/۰۴/۱۳۹۳ به محترم اقتصادی دادستان کل کشور در خصوص تخلفات تعاونی اعتبار ثامنالحجج(ع)؛
– ارسال نامه مورخ ۱۹/۰۵/۱۳۹۳ به ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی درخصوص تخلفات تعاونی اعتبار ثامنالحجج(ع)؛
– ارسال نامه مورخ ۲۲/۰۵/۱۳۹۳ به وزیر کشور و رئیس شورای امنیت کشور در مورد موسسه مذکور،
– ارسال نامه مورخ ۲۹/۰۵/۱۳۹۳ به عنوان دادستان محترم عمومی و انقلاب تهران در خصوص اعلام شکایت بانک مرکزی از مسئولان تعاونی اعتبار ثامنالحجج (ع)،
– ارسال نامه مورخ ۲۷/۰۶/۱۳۹۳ به معاونت بازرسی امور بانک و بیمه سازمان بازرسی کل کشور مبنی بر عدم همکاری تعاونی در ارسال مدارک و مستندات مورد درخواست این بانک؛
– ارسال نامه مورخ ۲۹/۰۶/۱۳۹۳ به تعاونی اعتبار ثامنالحجج (ع) مبنی بر عدم همکاری آن تعاونی در ارائه اطلاعات و مستندات ابلاغی؛
– ارسال نامه مورخ ۳۱/۰۶/۱۳۹۳ به تعاونی اعتبار ثامنالحجج (ع) در خصوص لزوم همکاری آن تعاونی در ارائه مدارک و مستندات مورد درخواست؛
– ارسال نامه مورخ ۴/۷/۱۳۹۳ به تعاونی اعتبار ثامنالحجج (ع) در خصوص ممنوعیت افتتاح هرگونه حساب سپرده جدید و انجام تبلیغات توسط آن تعاونی؛
– ارسال نامه مورخ ۲۲/۰۷/۱۳۹۳ به عنوان معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور و ارسال رونوشت به دادستان محترم عمومی و انقلاب تهران مبنی بر عدم همکاری مناسب تعاونی در ارائه مدارک و مستندات مورد درخواست؛
– ارسال نامه مورخ ۳۰/۰۷/۱۳۹۳ به تعاونی اعتبار ثامنالحجج (ع) درخصوص لزوم انعقاد قرارداد با یکی از مؤسسات حسابرسی اعلامی از سوی این بانک؛
– ارسال نامه مورخ ۱۰/۰۸/۱۳۹۳ به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در خصوص اقدام زیر مجموعه آن وزارتخانه در ارسال مکاتبهای مبنی بر تقدیر از تعاونی متخلف ثامنالحجج (ع)؛
– ارسال نامه مورخ ۱۰/۰۸/۱۳۹۳ به معاون امنیت و انتظامی وزارت کشور درخصوص موضوع تخلفات تعاونی
– ارسال نامه مورخ ۲۶/۰۸/۱۳۹۳ به شورایعالی امنیت ملی درخصوص اعلام تخلفات تعاونی.
– برگزاری جلسات متعدد با رئیس مجمع قضائی امور اقتصادی و بازپرس پرونده؛
– ارسال نامه ۱۶/۰۹/۱۳۹۳ به ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی در خصوص تخلقات موسسه مذکور؛
– ارسال نامه مورخ ۲۶/۰۹/۱۳۹۳ با عنوان معاون محترم امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی؛
– ارسال نامه /۹۳ مورخ ۲۶/۰۹/۱۳۹۳ به جامعه حسابداران رسمی در خصوص مغایرتهای موجود در صورت های مالی حسابرسی شده تعاونی.
معذالک به نظر میرسد تعاونی فاقد مجوز ثامنالحجج (ع) عزم جدی بر اصلاح ساختار نداشته و هدف غایی آن استمرار رویه پیشین مبنی بر تخطی از مقررات ذیربط میباشد.
منبع: سایت الف/