در حالی که مسئولین دولتی به هر قیمتی به دنبال رسیدن به توافق میباشند، سخنان چند روز گذشته عباس عراقچی عضو ارشد تیم هسته ای، پرده از ماهیت و توافقات پشت پرده تیم هسته ای کشور با آمریکا برداشت.
به گزارش صبح توس، عراقچی معاون ظریف، سخنان آمانو که بعد از توافق دسترسی مدیریت شده به مراکز نظامی، طبق پروتکل الحاقی امکان پذیر است را تایید کرد. در حالی که مسئولین دولتی به هر قیمتی به دنبال رسیدن به توافق میباشند، سخنان چند روز گذشته عباس عراقچی عضو ارشد تیم هسته ای، پرده از ماهیت و توافقات پشت پرده تیم هسته ای کشور با آمریکا برداشت.
این در حالی می باشد که ۲۰ فروردین ۹۴ رهبر معظم انقلاب فرمودند: «توافق نکردن شرف دارد به توافقی که منافع و عزت ملت از بین برود مطلقاً نباید اجازه داده شود که به بهانه نظارت، به حریم امنیتی و دفاعی کشور نفوذ کنند». هر چند که در این دیدار رهبر معظم انقلاب توصیه های روشنی خطاب به مسئولین کشور نیز داشتند؛ اما این گونه موضع گیریهای چند پهلوی دولتی ها چند نکته را به ذهن متبادر می سازد.
- رسیدن به توافق به هر قیمت
یکی از محاسبات استراتژیک دولت اعتدال در روند حاکمیت، عدم واگذاری عرصه سیاسی به رقبای خود است. لذا ممکن است در این راه تصمیماتی اتخاذ کند که جنبه سیاسی و گروهی داشته باشد تا در جهت حفظ منافع ملی. از این روی به نظر می رسد علی رغم تمام پیگیریها و مشغله های دولت در عرصه دیپلماسی، رسیدن به یک توافق به هر قیمت در دستور کار دولت میباشد.
چرا که اعتدالیون در این مدت کوتاه از عمر دولت، شکستن قبح مذاکره با آمریکا و قبح زدایی از شیطان بزرگ در سطح داخلی و منطقه ای را به نهایت خود رساندند. عطش رسیدن به توافق هسته ای، خواب و خوراک را از دولتی ها گرفته است. روزی نیست که آنها در مقام پاسخ به اظهارات ضد و نقیض دولتمردان آمریکایی و تهدیدات آنها، توجیهات متفاوت را به مردم ارائه ندهند. در نتیجه رسیدن به توافق به هر قیمت نقشه راه دولت اعتدال است.
- عادی سازی در افکار عمومی
مهمترین اصل در اظهارات ضد و نقیض دولتی ها، محیا نمودن افکار عمومی برای دستیابی به توافق، بر اساس پارادایم و استراتژی مد نظر دولت است. در حال حاضر دولت به دنبال اثبات این موضوع است که میشود بدون هزینه و به راحتی از خط قرمز های نظام و رهبری عبور کرد و آب هم از آب تکان نخورد. چرا که در بخش عظیمی از بدنه دولت اصلاح طلبان بیتوته کرده اند به دنبال همراهی افکار عمومی با خود می باشند. اصلاحات پیروزی در این ماراتن طولانی را کلید ورود به مجلس همسو با دولت می داند. از طرفی هم موفقیت در رسیدن به توافق هستهای، باعث دیده نشدن و لاپوشانی کاهلی ها و نقایص عمده دولت اعتدال است. پروسه عادی سازی افکار عمومی با اظهارات متفاوت دولتی ها کلید خورده است. روحانی در سخنان خود از زیاده خواهی های غرب سخن می گوید. وزیر خارجه از تدابیر نادرست و کم اهمیت کنگره صحبت می کند و صالحی از دبه در آوردن آنها سخن به میان می آورد. از طرفی نیز عراقچی دسترسی مدیریت شده به مراکز نظامی، طبق پروتکل الحاقی را امکان پذیر می داند!
- توافق هسته ای تضمین پیروزی اعتدال
به طور قطع دولت در معادلات سیاسیاش، تلاش جدی برای تمدید چهارساله دوم و پیروزی در مجلس بعدی را دنبال می نماید. نمونه آن پیام نوروزی سال ۹۴ روحانی با طعم انتخابات بود. طبق محاسبات دولتیها، پس از اجرای توافق و عمل ایران به تعهداتش (که حدود یکسال طول میکشد) و راستی آزمایی و تایید آژانس(سه ماه بعد از آن)، زمان تعلیق برخی تحریمها در اواخر سال ۹۵ یعنی چند ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ خواهد بود. روحانی درصدد است تا با برگزاری جشنهای ملی، لغو تحریمها را با مهندسی آرا و پیروزی در انتخابات، چهارسال دوم را برای خود تضمین نماید. به هر شکل می توان مولفه های دیگری را برشمرد که نشان از نگاه استراتژیک دولت به توافق هسته ای دارد که در حوصله مبحث نمی باشد.
اما رهبر معظم انقلاب در خصوص بازدید از مراکز نظامی در دیدار با مداحان حجت را بیان فرمودند و اشاره داشتند: «به مسئولین تذکرداده ایم به هیچ وجه نبایداجازه داده شود به بهانه نظارت، به حریم امنیتی و نظامی کشور نفوذ شود. مسئولین نظامی اجازه ندارند به بهانه بازرسی، بیگانگان را به حریم امنیتی کشور راه دهند یا توسعه دفاعی کشوررامتوقف کنند».
بنابراین عراقچی و سایر دست اندرکاران پرونده هسته ای بدرستی میدانند که مسئولین نظامی کشور تحت هیچ شرایطی اجازه فضولی و دخالت بیگانگان را به حریم خصوصی شان نخواهند داد. پس در چنین شرایطی، به صلاح تیم مذاکره کننده است تا ممنوعیت بازرسی از مراکز نظامی را سرلوحه کار خود قرار دهند. پذیرش بازرسی از مراکز نظامی خط قرمز نظامیان این مرز و بوم است. حتی اگر به قیمت حمله نظامی به تاسیسات ایران که موجب بروز چرخه جنگ در دنیا شود.