فقط تصور کنید یکی از اهالی روستای قریب به هزار نفری باشید که بعد از گذشت 35 سال از انقلاب اسلامی، تنها منبع دریافت اخبار ایران و جهان برای شما فقط و فقط شبکه های ماهواره ای عمدتا معاند باشد. تصور کنید شما در جمهوری اسلامی فقط از دریچه تحلیل های BBC و CNN و رادیو فردا به دنیای اطرافتان بنگرید.
مردمان روستای کلاته تیر کمان سبزوار بعد از گذشت ۳۶ سال از استقرار حکومت اسلامی در ایران هر روز دنیا را از دریچه شبکه های ماهواره ای خارجی می بینند و فقط همان تحلیلی را نسبت به وقایع جهان و کشور می شنوند و همان تعریفی را از زندگی می بینند که دشمنان نظام مقدس جمهوری اسلامی درباره موضوعات مختلف می گویند و می نمایند. مردم این روستا، جنگ ها، مذاکرات، مقاومت و بیداری اسلامی را از دریچه نگاه دوربین ها و زبان تحلیلگران شبکه هایی همچون بی بی سی فارسی، سی ان ان و رادیو فردا می بینند و می شنوند و تنها محتوای فرهنگی در دسترس را از شبکه های صهیونیستی و ضد انقلاب دریافت می کنند. هر شب سریال ها، شوها و برنامه ها و گفتگوهایی را می بینند که به سفارش دشمنان اسلام و ایران و با هدف متلاشی کردن مبانی اعتقادی، دینی و ملی در حرفه ای ترین وجوه ممکن تولید شده است.
کلاته تیر کمان، روستایی از توابع بخش ششتمد شهرستان سبزوار و یکی از نمودهای «محرومیت مطلق فرهنگی» در این منطقه است. روستایی که مردمانش حتی از دیدن یک شبکه داخلی نیز محروم هستند.
در این روستای ۱۵۰ تا ۲۰۰ خانواری، به اظهار اهالی روستا و به اعتراف بخشدار ششتمد و مسئولان فنی صدا و سیمای خراسان رضوی هیچ کدام از شبکه های سیمای جمهوری اسلامی قابل دریافت نیست و فقط صدای شبکه یک را می توان به همراه انبوهی از خش خش برفک ها تا دقایقی که قابل تحمل باشد شنید.
در کنار محرومیت جمعیت ۸۵۰ تا ۹۰۰ نفری روستای کلاته تیر کمان از شبکه های رادیو تلویزیون داخلی، هیچ اثری از هیچ گونه فعالیت فرهنگی در روستا مشاهده نمی شود. موضوعی که ابراهیم نژاد، بخشدار ششتمد هم به آن اعتراف می کند.
به نظر می رسد هرگز پای کسی از مجموعه هایی همچون ارشاد، سازمان تبلیغات اسلامی و یا هر مجموعه فرهنگی یا مسئول فرهنگی به این روستا باز نشده است.
در روستای کلاته تیر کمان یک پایگاه بسیج و یک کانون فرهنگی وابسته به کانون های فرهنگی مساجد وجود دارد، اما این مراکز هم صرفا فقط وجود دارند و هیچ گونه خدمات فرهنگی از جانب آنها ارائه نمی شود.
در گفتگو با افراد مختلف از جمله عضو شورای روستا، مسئول پایگاه بسیج، مسئول سابق کانون فرهنگی مسجد روستا، معاونین مدرسه روستا و برخی اهالی، همچون تشنه ای در جستجوی قطره ای آب به دنبال یافتن اثری از هر گونه خدمات فرهنگی یا مذهبی در این روستا هستیم اما تنها چیزی که مشاهده می شود هیچ و هیچ است.
اهالی روستا می گویند نه الان و نه هیچ وقت دیگری سازمان تبلیغات کاری برای استقرار روحانی در روستا نکرده است و در حال حاضر فقط تعدای از پیران روستا به مسجد رفت و آمد دارند. اثری از فعالیت فرهنگی آموزش و پرورش یا کمیته امداد نیز در روستا مشاهده نمی شود. گر چه مسئولان مدرسه روستا گزارش هایی در مورد فراگیر شدن استفاده از شبکه های ماهواره ای و آسیب های مترتب بر آن را به مسئولان مدیریت آموزش و پرورش ششتمد گزارش کرده اند اما گویا در آموزش و پرورش مشهد یا استان نیز هیچ گونه دغدغه ای نسبت به این امور وجود ندارد.
هادی لطفی، عضو شورای اسلامی و مسئول پایگاه بسیج روستا می گوید: برای نصب فرستنده و حل مشکل عدم دریافت امواج شبکه های داخلی چندین بار درخواست داده ایم اما هنوز این مشکل بر طرف نشده است. حدود سه سال پیش محوطه ایرا فنس کشی کردند و فنداسیون دکل هم کار شد اما دکل هنوز نصب نشده است.
وی می گوید به ما گفته اند که به واسطه تحریم ها تجهیزات لازم را نمی توانیم نصب کنیم و شما باید صبر کنید.
بخشدار ششتمد هم نسبت به موضوع بی تفاوت به نظر می رسد. وی در گفتگویی تلفنی تحریم و نبود تجهیزات فرستنده را بهانه می کند. اما وقتی با این پاسخ مواجه می شود که مسئولان فنی صدا و سیما ی خراسان رضوی چنین بهانه هایی را با قاطعیت رد کرده اند و اظهار می کنند که بلافاصله پس از تامین اعتبار از طرف بخش یا شهرستان تجهیزات را نصب می کنند، پاسخی مبهم می دهد و نبود اعتبارات را بهانه می کند.
وی با تایید این نکته که هیچ گونه خدمات فرهنگی و مذهبی در این روستا ارائه نشده و نمی شود، علت را کمبود اعتبارات می داند.
غلامرضا براهیم نژاد در خصوص پیگیری هایش در این زمینه می گوید: چند تا نامه به نماینده ها نوشته ایم. یک بار هم به صورت حضوری با آقای سبحانی، نماینده مردم منطقه در مجلس صحبت کرده ام. قول هایی داده اند و انشاء الله در نیمه اول امسال تجهیزات نصب می شود. در همین ۳ یا ۴ ماه آینده حل می شود.
وی در خصوص مباحث فرهنگی روستا گفت: با توجه به این که جوان ها به فلان رو آوردند یک تعداد سی دی مجاز آنجا توزیع کردیم. برای این که در زمینه فرهنگی کاری انجام دهیم بخشداری پول ندارد. برای روحانی بخشداری هم معترض است. حتی برای روستاهای پر جمعیت ما مثل روستای تندک که خانه عالم هم دارند سازمان تبلیغات روحانی مستقر نمی کند، کلاته تیر کمان که خانه عالم هم ندارد.
در مدرسه روستای کلاته تیر کمان حدود ۶۰ نفر از کودکان روستا در مقطع ابتدایی و راهنمایی تحصیل می کنند. رازقی معاون دبیر مدرسه روستای کلاته تیر کمان در این باره می گوید: این اواخر که تعداد دیش ها در روستا بیشتر شده است تاثیرات منفی برنامه های ماهواره ای روی رفتار بچه ها مشهود است. اولین تغییری که به چشم می آید تغییر نوع پوشش است. چون من خودم دینی درس می دهم می بینم که روی فکرشان هم اثر می گذارد. در کلاس گاهی بچه ها مسائلی را مطرح می کنند که می بینم تحت تاثیر القائات شبکه های ماهواره ای اعتقادات بچه ها دارد به یک سوی دیگری می رود.
علی خلیق، مسئول سابق کانون مسجد شهدای کلاته تیر کمان در این خصوص اظهار می کند: قبلا ۴ یا ۵ خانوار بیشتر از ماهواره استفاده نمی کردند. همان ها هم داشتن دیش را انکار می کردند. اما الان قبح این موضوع در روستا شکسته است و شاید نصف روستا شبکه های ماهواره ای را می بینند.
وی می افزید: آن اوایل که استفاده از ماهواره در روستا باب شد، همان افراد معدود می گفتند که شبکه های استانی را می بینند اما الان به راحتی در میان افراد در مورد برنامه هایی که نباید دیده شود گفتگو می شود و قبح استفاده از شبکه های خارجی از بین رفته است.
وی در خصوص خدمات فرهنگی در روستا می گوید: در روستا یک کتابخانه در مسجد است که البته با توجه به عناوین از آن استفاده نمی شود. مسجد هم رونقی ندارد. کانون مسجد هم از این نظر که به هر حال پاتوق تعدای از بچه هاست بد نیست.
با توجه به این که مسئولان فنی صدا و سیمای خراسان رضوی دلیل نصب نشدن آنتن فرستنده برای این روستا را عدم تامین اعتبار از طرف مسئولان شهرستان و بخش می دانند و هزینه تجهیزات و نصب آن را عددی کمتر از ۱۰۰ میلیون تومان برآورد می کنند لذا به نظر می رسد در این زمینه مسئولان بخش ششتمد و شهرستان سبزوار از جمله بخشدار، فرماندار و نمایندگان مردم منطقه در مجلس شورای اسلامی به دلیل ناآگاهی از تبعات تداوم وضعیت موجود در روستا در این زمینه سهل انگاری می کنند.
متاسفانه نه تنها هیچ گونه خدمات فرهنگی و مذهبی در این روستا از طرف مسئولین ارائه نشده است بلکه هیچ گونه تلاشی برای کاهش آسیب های استفاده از شبکه های ماهواره ای مانند ارائه آموزش های لازم یا تشکیل جلسات توجیهی یا تلاش برای بالا بردن سواد رسانه ای اهالی روستا نیز انجام نشده است.
در کنار حجم انبوه بی توجهی و سهل انگاری مسئولین در این زمینه تنها فعالیت مثبت و قابل تقدیر صورت گرفته در جهت مقابله با آسیب های استفاده از شبکه های ماهواره ای در این روستا توسط یکی از معلمان مدرسه کلاته تیر کمان انجام شده است. وی با مراجعه به یکی از کافی نت های شهر سبزوار تحقیقی در این مورد تهیه کرده است تا با مطالعه آن برخی مباحث را در کلاس به دانش آموزان منتقل کند تا شاید دانش آموزان این روستا از استفاده از شبکه های پر آسیب تر پر هیز کنند.
طبق آخرین آمار به دست آمده حداقل ۸۷ دستگاه دریافت شبکه های ماهواره ای در این روستا مشغول به کار است که با در نظر گرفتن محرومیت مطلق فرهنگی تحمیل شده از طرف دستگاه ها و قحطی ارائه خدمات فرهنگی در روستا، برخورد های سلبی و جمع آوری دیش های ماهواره قطعا چاره جویی مناسبی برای این معضل نیست، چه منطقی نیست افراد تشنه ای را که از دسترسی به حتی یک قطره آب سالم محروم هستند از آب گل آلود و چه بسا لجن آلوده به آب منع کرد.
به نظر می رسد بخشدار ششتمد، فرماندار سبزوار و نمایندگان شهرستان در مجلس شورای اسلامی قبل از هر کاری باید پیگیری های جدی برای ایجاد امکان دسترسی به شبکه های داخلی را برای مردم روستا انجام دهند تا حداقل این روستا در ردیف تمام روستاهایی قرار بگیرد که تنها خدمت فرهنگی دریافتی آنها در مملکت شنیدن و دیدن شبکه های رادیو تلویزیونی است. سپس شاید بتوان با تعریف و اجرای برخی برنامه های آموزشی و جایگزین، مقداری از میل و نیاز به وجود آمده در استفاده از شبکه های ماهواره ای را کاست و بلکه کاری کرد.
منبع: رصد/