اگر چه کارگزاران رژیم سابق، توسعۀ خطوط ریلی کشور را یکی از افتخارات دوران خود به ویژه در زمان پهلوی اول تبلیغ می کردند، گویا نظر برخی کارشناسان و مورخان که ساخت خطوط ریلی بیشتر برای تامین منافع استعمارگران یا سرسپرده گان داخلی آنان بوده است، بی راه به نظر نمی رسد.
کافی است مروری کوتاه به احداث و سپس برچیده شدن برخی خطوط ریلی کشور در اواخر حکومت قاجار تا اواسط حکومت پهلوی بیندازیم تا این حقیقت آشکار شود. یکی از نشانه های اثبات این موضوع، جانمایی برخی ایستگاه های راه آهن است.
شهر سبزوار به عنوان یکی از شهرهای بزرگ خراسان بزرگ و درحال حاضر خراسان رضوی ایستگاه راه آهن ندارد. اگر چه ایستگاه های جغتای و سلطان آباد در مسیر تهران- مشهد به عنوان ایستگاه های سبزوار شهرت دارند، فاصلۀ اولی با شهر سبزوار حدود ۹۰ و دومی ۴۵ کیلومتر است.
مسافران سبزوار در هر یک از این ایستگاه ها که از قطار پیاده شوند باید حدود یک ساعت راه را با خودرو طی کنند تا به شهر سبزوار برسند. آن هم به شرطی که قطار در ساعت مناسبی به ایستگاه برسد و خودروهای دربستی هم حضور داشته باشند. در غیر این صورت مشکل صد چندان می شود. دانستن اینکه به چه دلیل در دورۀ رضا خان، ریل راه آهن از کنار شهر پرجمعیت سبزوار عبور نکرد، دیگر دردی از ده ها هزار مسافری دوا نمی کند که سالانه مسیر پایتخت را می روند و بازمی گردند. مسئولان کشوری و مدیران استانی می دانند که سبزوار بعد از مشهد، بیشترین تعداد تردد مسافر در مسیر پایتخت و همچنین مسیر مرکز استان را دارد و پایانۀ بزرگ مسافربری آن و شمار زیاد تعاونی های مسافربری آن، گویای آن است. از این رو لازم است برای اتصال شهر سبزوار و نه شهرهای کوچک سلطان آباد و جغتای – که در زمان ساخت ایستگاه های راه آهن ، روستا بودند- به خط مشهد – تهران تدبیری بیندیشند. مردم به خاطر دارند که در اواخر دهۀ ۷۰ رئیس دولت سازندگی که البته در آن زمان دیگر رئیس جمهوری نبود، در مراسم یادوارۀ سراسری شهدای شهرستان سبزوار وعده داد که با ساخت یک خط ریلی مثلثی، سبزوار هم به راه آهن تهران – مشهد متصل شود. این وعده هم مثل وعدۀ سایر مسئولان کشوری و استانی بی سرانجام ماند و دهها هزار مسافر سبزواری باید در سرما وگرما، تن به سفر با اتوبوس های بین شهری بدهند که هر چه با کیفیت هم باشند، کیفیت سفر با قطار را ندارد.
بسیاری از سبزواری های مقیم پایتخت یا مقیم مشهد هم که صابون سختی سفر با اتوبوس ها به ویژه در ایام تعطیلات به تنشان خورده است با خودروی شخصی هر ۲ مسیر را طی می کنند و در نتیجه به افزایش آمار تلفات وتصادفات جاده ای این مسیر می انجامد. عبور ریل راه آهن پایتخت از نزدیک شهر سبزوار و ادامه آن تا مشهد مقدس، تردد اهالی سبزوار به پایتخت و شهر مقدس مشهد را هم که در سال به ده ها هزار سفر می رسد تسهیل می کند. همچنین هزاران دانشجوی غیر بومی که در شهر سبزوار تحصیل می کنند، می توانند از این قطار بهره مند شوند.
امید است با تدبیر دولت یازدهم آرزوی دیرینه مردم سبزوار در اتصال شهر به راهآهن، به طور کامل محقق یا دست کم کلنگ احداث آن بر زمین زده شود./همشهری